Look at the table & calculate.

Type of boat Catch of fish in one trip (in kg) Speed of the boat (how far it goes in 1  hr)
Log boat 20 4 km per hour
Long tail boat 600 12 km per hour
Motor boat 800 20 km per hour
Machine boat 6000 22 km per hour

(a)        About how much fish in all will each type of boat bring in seven trips.

Ans :

Type of boat Catch of fish in one trip (in kg) Speed of the boat (how far it goes in 1 hr)
Log boat 20 20 X 7 = 140
Long tail boat 600 600 X 7 = 4200
Motor boat 800 800 X 7 = 5600
Machine boat 6000 6000 X 7 = 42000

(b)       About how far can a motor boat go in six hours?

Ans :    Motor boat travels 1 hr           = 20 km

Motor boat travels 6 hrs           = 20 x 6

  = 120 km

Motor boat cover a distance of 120 km in 6 hrs.

 

(c)        If a long tail boat has to travel 60 km how long will it take?

Ans :    Long tail boat travels 12 km    =1 hr

Long tail boat travels 60 km    =   hrs

= 5 hrs.

(or)

= 12 km + 12 km + 12 km + 12 km + 1 km

=1 hr + 1 hr + 1 hr + 1 hr + 1 hr

= 5 hours.

Time taken to travel 60 km is 5 hours.