TEXT QUESTIONS AND ANSWERS:

Answer the following:-

Q 1.  Why did the king want to know answers to the three questions?

Ans : The king wanted to know the answers to the three questions because of the thought that came to his mind that he would never fail if he knew answers to these three questions.

Q  2. Messengers  were sent throughout the kingdom.

(i) To fetch wise men.
(ii) To find answers to the questions.
(iii) To look for the wise hermit.
(iv) To announce a reward for those who could answer the questions.
Mark your choice.
Ans : Messengers were sent throughout the kingdom to announce a reward for those who could answer the questions.

Q 3.Why was the king advised to go to magicians?

Ans : The king was advised to go to magicians in order to decide the right time for doing something urgent .One must see the future, only  a magician could do that .

Q 4.   In answer ,to the second question, whose advice did the people say would be important to the king?

Ans : Some people said that the people who were most important to the king were his councillors , others said priests, some said doctors and some said soldiers.

Q 5.   What suggestions were made in answer to the third question?

Ans : Some said that science is most important , others said fighting and still others said religious worship.

Q 6.   Did the wise men win the reward? If not, why not?

Ans : No, the wise men did not win the reward. The king got different answers for all the three questions he asked. He was not satisfied with any of them.

Q  7. How did the king and the hermit help the wounded man?

Ans : They provided him shelter. The king washed and dressed his wound again so that the blood stopped flowing. They took him inside the hut put him on the bed and the king gave him fresh water.

Q  8.  i) Who was the bearded man?
          ii) Why did he ask for the king’s forgiveness?

Ans : i) The bearded man was the king’s enemy who had promised revenge for taking his kingdom and killing his brother.
ii) He asked for the king’s forgiveness because the king had saved his life. He had come to take revenge but the king helped him. He was grateful to the king for saving his life.

Q  9. The king forgave the bearded man. What did he do to show his forgiveness?

Ans : The king forgave the bearded man by sending his servants and his own doctor to look after him and promised to give back his property.

Q 10. What were the hermit’s answers to the three questions? Write each answer separately . Which answer to you like most, and why?

Ans :  i) There is only one time that is important and that time is ‘Now’. It is the most important time because it is the only time when we have any power to act.

ii) The most necessary person is the person you are with at a particular moment, for no one knows what will happen in the future and whether we will meet anyone else.

iii) The most important business is to do that person good, because we were sent into this world for that purpose alone.

The answer to the first question is liked by me because time has lots of power. It can take you high up and can even bring you right down. One should live and act according to the present.

Complete the sentences by adding the parts of the sentences given below;-

(i) Many wise men answered the king’s questions.

---------------------------------------.
(ii) Someone suggested that there should be a council of wise men ----------------------------------.

(iii) Someone else suggested that the king should have a time-table ------------------------------.

(iv) The king requested the hermit ---------------------.

(v) The king washed and dressed the bearded man’s wound

------------------------------------.

a) but the bleeding would not stop.

b) to answer the three questions.

c) but their answers were so varied that the king was not satisfied.

d) and follow it strictly.

e) to help the king act at the right time.

Answers

(i) Many wise men answered the king’s questions but their answers were so varied that the king was not satisfied.

(ii) Someone suggested that there should be a council of wise men to help the king act at the right time.

(iii) Someone else suggested that the king should have a time-table and follow it strictly.

(iv) The king requested the hermit to answer the three questions.

(v) The king washed and dressed the bearded man’s wound but the bleeding would not stop.

  1. Match items in List A with their meanings in List B.

                       List    A                                                 List   B

i) Wounded                                                     got up from sleep.

ii) Awoke                                                         give back.

iii) Forgive                                                       small patches of ground for plants.

iv) Faithful                                                      severely injured.

v) Pity                                                               pardon

vi) Beds                                                            loyal

vii)  Return                                                      feel sorry for

Answers

i) Wounded ---- severely injured

ii) Awoke  -----   got up from sleep.

iii) Forgive ----    pardon

iv) Faithful -----   loyal

v)  Pity ------ feel sorry for

vi)Beds ------ small patches of ground for plants

vii) Return ----- give back.

Use any three of the above words in sentences of your own.You may change the form of the word.

i) The king forgave his enemy.

ii) The dog is a faithful

iii) I felt pity for the poor beggar.

2. Fill in the blanks with appropriate forms of the word given in brackets.
 i)     He has -------- to help me. Do you think he will remember his ----.    ( promise)

ii)       The ------- said that only fresh evidence would make him change his --------.     ( judge)

iii)        I didn’t notice any serious   ------ of opinion among the debaters  although they ------- from one another over small points. (differ)

iv) It’s a fairly simple question to ------- but will you accept my ----as final? ( answer)

v) It isn’t ------- that ------------- should always be the mother of invention. ( necessary)

vi) Hermits are ------ men. How they acquire their -----no one can tell. ( wise)

vii) The committee has ------- to make Jagdish captain of the team. The -------is likely to please everyone. (decide)

viii) Asking for ------ is as noble as willingness to ------. (forgive)

Answers:-

i) He has promised to help me. Do you think he will remember his promise?

ii) The judge said that only fresh evidence would make him change his mind

iii) I didn’t notice any serious difference of opinion among the debaters, although they differ from one another over small points.

iv) It’s a fairly simple question to answer but will you accept my answer as final?

v)It isn’t necessary that necessity should always be the mother of invention.

vi) Hermits are wise How they acquire their wisdom no one can tell.

vii) The committee has decided to make Jagdish the captain of the team. The decision is likely to please everyone.

viii) Asking for forgiveness is as noble as willingness to forgive.

Q.1 Imagine you are the king. Narrate the incident of your meeting the hermit. Begin like this:

The wise men answered my questions, but I was not satisfied with their answers. One day I decided to go and meet the hermit.

Ans: ….I left my bodyguard behind. I went alone to the hermit’s hut. I found him digging beds. He was old and looked tired. I put him my questions but he gave no answer. I took the spade from him and began to work in his place. When I had dug two beds, I repeated my questions. Several hours passed and the sun went down. Now, the king decided to take leave of the wise man. Suddenly they saw someone running towards them.

2 Imagine you are the hermit. Write briefly the incident of your meeting the king. Begin like this:
One day I was digging in my garden. A man in ordinary clothes came to see me. I knew he was the king….

Ans: …. but I went on digging the beds. The king asked me some questions. He wanted their answers. But I did not speak. He noticed that I was tired. So he took my spade and began to dig himself. He repeated his questions. He was about to go away when a wounded man came running there.